ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κλικ εδώ και διαβάστε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ:

Διπλασιάστηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ. 11-2-12

Με την ανάδειξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε δεύτερη δύναμη και την απώλεια της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ομοσπονδίας (το 1978) έληξαν οι πρόσφατες εργασίες του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η μεγάλη άνοδος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών (ΑΣΥ) – στηρίχτηκε απΆ το ΠΑΜΕ - αποτελεί κρίσιμο όπλο στα χέρια όλων των εργαζομένων του κλάδου και μαζί των ασθενών, όλου του λαού, για να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων σε Υγεία - Πρόνοια. Οπλο στην πάλη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αφού μόνο έτσι μπορούν να διασφαλιστούν και τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά κτλ. δικαιώματα των υγειονομικών. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί κατάληξη της επίμονης δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που σε συμπαράταξη με τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους αντιτάχτηκαν στις βάρβαρες ανατροπές που προώθησαν τα δύο τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα η τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Εκτός απΆ την απώλεια της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ, εκτοπίζεται στην τρίτη θέση – απΆ τη δεύτερη που κατείχε – η ΔΑΚΕ, η παράταξη που στηρίζεται απΆ τη ΝΔ καθώς μειώθηκε σε ποσοστό και έδρες.

Τα αποτελέσματα

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για το Γενικό Συμβούλιο (στις παρενθέσεις είναι τα αντίστοιχα αποτελέσματα απΆ το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ το 2009) έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 771 (έναντι 937), στοιχείο που αποτυπώνει εν μέρει και τη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Βρέθηκαν 754 έγκυρα (932) ψηφοδέλτια, που κατανέμονται ως εξής:

ΠΑΜΕ: 154 (109) ψήφοι, ποσοστό 20,42% (11,69%) και 7 (4) έδρες.

ΠΑΣΚΕ: 354 (498) ψήφοι, ποσοστό 46,94 % (53,43%) και 16 (18) έδρες.

ΔΑΚΕ: 147 (251) ψήφοι, ποσοστό 19,49% (26,93%) και 6 (9) έδρες.

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (στηρίζεται, κυρίως, απΆ την Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΝ): 59 (53) ψήφοι, ποσοστό 7,82% (5,68%) και 3(2) έδρες. (Την τρίτη έδρα την πήρε με κλήρωση καθώς ισοψήφησε στο υπόλοιπο ψήφων με τη ΔΑΚΕ).

Πρωτοβουλία (δεν κατέβηκε στις προηγούμενες εκλογές) 27 ψήφοι, ποσοστό 3,58% και 1 έδρα. Παρέμβαση: 13 (21) ψήφοι, ποσοστό 1,72%(2,25%) και 0 (0) έδρες.

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ:

ψήφισαν 771 (936) και βρέθηκαν 750 έγκυρα ψηφοδέλτια, που κατανέμονται ως εξής:

ΠΑΜΕ: 150 (107) ψήφοι, ποσοστό 20% (11%) και 21 (15) αντιπρόσωποι.

ΠΑΣΚΕ: 352 (495) ψήφοι, ποσοστό 46% (53%) και 49 (67) αντιπρόσωποι.

ΔΑΚΕ: 144 (251) ψήφοι, ποσοστό 19% (26%) και 20 (34) αντιπρόσωποι.

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς: 60 (61) ψήφοι, ποσοστό 8% (6%) και 8(8) αντιπρόσωποι.

Πρωτοβουλία: 27 ψήφοι, ποσοστό 3% και 3 αντιπρόσωποι.

Παρέμβαση: 19 (18) ψήφοι, ποσοστό 2%(2%) και 2 (2) αντιπρόσωποι.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έδωσαν και δίνουν τη μάχη, ώστε οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων μαζί με τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες να συσπειρωθούν σε ένα κοινό μέτωπο για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια, ενάντια στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις και στην αγοραπωλησία των υπηρεσιών υγείας είτε από το κράτος, είτε από ιδιώτες και για να μην περάσουν οι σαρωτικές ανατροπές των εργασιακών κατακτήσεων. Εργαζόμενοι και ασθενείς απέκλεισαν μαζί τα ταμεία των νοσοκομείων, όπου πληρώνονται το 5ευρω εισιτήριο και οι εξετάσεις, διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς, οργάνωσαν τη μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών κ.ά. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν σκληρό αγώνα με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), ώστε να γράφονται στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και ειδικότητα. Αυτή η γραμμή πάλης αναδείχθηκε σε «αποκούμπι» για εργαζόμενους και ασθενείς. Τα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων εμπιστεύτηκαν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι.

Δεν πέρασαν τα σχέδια ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Η άνοδος της ΑΣΥ ήταν μεγάλη παρά τις προσπάθειες των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ να μην εκφραστεί πλήρως στον συσχετισμό δύναμης του Γενικού Συμβουλίου αυτή η αυξημένη επιρροή των ταξικών δυνάμεων (σ.σ. διέγραψαν από το συνέδριο 4 εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, επειδή είτε ήταν οι ίδιοι συμβασιούχοι, είτε εκλέχτηκαν από σωματεία όπου ψηφίζουν συμβασιούχοι!).

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών συγκέντρωσε στο συνέδριο αρκετά μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από αυτόν που είχε πάρει από τις εκλογές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί σύνεδροι, που δεν είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, αποφάσισαν στο συνέδριο να συνταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Διαψεύδει τα περί εργασιακής εφεδρείας στα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας. 24-9-2011

Διέψευσε κατηγορηματικά την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τα σενάρια περί εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στα νοσοκομεία. «Κάποιοι», είπε ο υπουργός, «για πολιτικές σκοπιμότητες βρίσκουν ευκαιρία να διακινήσουν φήμες για εργασιακή εφεδρεία. Αυτό, είναι απολύτως ψευδές, καθώς αυτό το μέτρο δεν αφορά τα νοσοκομεία». Ο κ.Λοβέρδος διευκρίνισε, δε, ότι σε εφεδρεία θα τεθούν μόνο 300 εργαζόμενοι από εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας φορείς. Εξάλλου, σε επιστολή του, ο γενικός γραμμματέας του υπουργείου Υγείας, Ν.Πολύζος, κάνει σαφές: «Εκ μέρους του Υπουργού, του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα ΥΥΚΑ διαβεβαιώνεται πως όσα διακινούνται για τα περί εργασιακής εφεδρείας στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, στις (7) ΔΥΠε και στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς τους, είναι ανυπόστατα». Σήμερα, πραγματοποιούν γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στο υπουργείο -οι οποίοι τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και στις περικοπές μισθών- προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

«Κραυγή» αγωνίας του ΚΕΘΕΑ έξω από το Υπουργείο Υγείας

Τα μέλη, οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ μας καλούν να ενώσουμε μαζί τους τη φωνή μας, στην «κραυγή» αγωνίας για το μέλλον της απεξάρτησης, της ανθρωπιάς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 08:00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η πρωινή «κραυγή», με την οποία ξεκινά καθημερινά η λειτουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, εκτός από την Αθήνα, θα ακουστεί κι από θεραπευτικές κοινότητες και των υπολοίπων πόλεων της Ελλάδας και τα σωφρονιστικά καταστήματα όπου βρίσκονται. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει άλλη μια μέρα στη θεραπεία με την ελπίδα να μην είναι η τελευταία. Η μείωση της επιχορήγησης, οι επικείμενες συγχωνεύσεις και η μείωση του προσωπικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ οδηγούν στο κλείσιμο τα προγράμματα θεραπείας και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ, ενώ διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά απειλητικό, περιβάλλον για τα μέλη που βρίσκονται σε θεραπεία και τις οικογένειές τους.

«Θερίζει» το AIDS στην Ελλάδα, 1.000% η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 2011

Καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, έκρουσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για τις μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «ξεχασμένες ασθένεις», όπως η ελονοσία και η φυματίωση, κάνουν την επανεμφάνισή τους, ενώ το AIDS παρουσιάζει τρομακτική αύξηση στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Όπως είπε ο υπουργός, το 2010 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 580%, ενώ το 2011 η αύξηση αγγίζει έως σήμερα το 1.000%. Οι αφορμές του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα είναι η πορνεία από μη νόμιμα εκδιδόμενες αλλοδαπές και οι σύριγγες των ναρκωτικών. Από τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Υγείας έχει ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς για το πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της παράνομης μετανάστευσης. «Εδώ έχουμε εμφάνιση του προβλήματος, το οποίο θα περάσει στην ελληνική οικογένεια και από την Ελλάδα με τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων, που είναι ο στόχος τους η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε ότι ο υγειονομικός χάρτης της Ευρώπης θα αλλάξει και αυτή η αλλαγή θα περάσει από την Ελλάδα. «Χτυπάμε μία καμπάνα κινδύνου» τόνισε ο κ.Λοβέρδος, καθώς οι μεταδιδόμενες με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες συνδέονται και χρειάζεται απαραίτητα πάνω απ' όλα η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Η μάστιγα των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το νέο γραφείο του Οργανισμού, που ιδρύεται στην Αθήνα, είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και τον έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΜΜΝ) στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη γηραιά ήπειρο. «Είναι υπεύθυνα για το 86% του συνόλου των θανάτων και για το 77% της συνολικής νοσηρότητας του ευρωπαϊκού πληθυσμού» επισήμανε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τζένη Κρεμαστινού. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως κάθε χρόνο 36 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από Μη Μεταδιδόμενα Χρόνια Νοσήματα. Στην Ελλάδα, 40% του πληθυσμού πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ψυχικές ασθένειες) και περισσότερο από 50% των χαμένων χρόνων ζωής (Lost Life Years-LLY) αποδίδονται σε αυτά. Τα νοσήματα αυτά έχουν προκύψει από την υιοθέτηση συνηθειών-παραγόντων κινδύνου, όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και αλάτι και από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ανέφερε η κ. Κρεμαστινού. «Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες είναι η μάστιγα της εποχής μας» είπε ο υπουργός, «γι' αυτό οι πολιτικές υγείας στην Ελλάδα δίνουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα στην πρόληψη». Προσθεσε δε: «Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπήρχε η καταστροφική συνήθεια να θεωρείται ο υπουργός Υγείας υπουργός της ασθένειας και των νοσοκομείων. Οι μείζονες διεθνείς πολιτικές δημόσιας υγείας είναι μη νοσοκομειακές - ιατρικές». Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα θα επικεντρώνεται στην παροχή τεχνικής υποστήριξης των χωρών της Ευρώπης, «προκειμένου να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές και δράσεις για την αντιμετώπιση των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ειδικά σε επίπεδο πρόληψης», είπε η κ. Κρεμαστινού.